BILZENJAZZNIGHT feat. Neil Cowley Trio, Steiger, In Bocca Al Lupo

© Neil Cowley Trio
© Neil Cowley Trio

coproductie provincie Limburg / Motives for Jazz

Het Neil Cowley Trio is de headliner van editie 2017 van de bilzenjazzNight. De Britse band speelde in mei nog de pannen van het dak op het festival Cross Currents in Maastricht. De superlatieven in de Hollandse muziekpers vlogen in het rond. U weet dus wat u te wachten staat op de bilzenjazzNight. Ook dit jaar serveert de bilzenjazzNight een triple bill.

In Bocca Al Lupo mag openen. Met deze aloude uitdrukking wensen Italianen je veel geluk toe. Maar op de bilzenjazzNight staat In Bocca Al Lupo voor het trio Alano Gruarin, Tim Finoulst en Carlo Nardozza. De muzikanten groeiden alle drie op in de kleurrijke cités van Genk. De culturele smeltkroes aldaar, met mijnwerkersgezinnen uit alle hoeken van Europa, heeft de muzikanten sterk beïnvloed. U zal onder meer beroemde Zuid-Europese klassiekers herkennen –Morricone, Cotugno, Rossi…- telkens overgoten met een stevige scheut jazz.

Tim Finoulst (gitaar) Carlo Nardozza (trompet) Alano Gruarin (piano)

Steiger is een jong jazztrio uit het Gentse. Steiger sluit aan bij de jongste, sterk groeiende golf van Belgische jazzbands à la STUFF., Nordmann, De Beren Gieren, Black Flower en Schntzl. In april van dit jaar verscheen bij El Negocito het eerste full album van Steiger: And Above All. Dat debuut weerspiegelt meteen het DNA van de band: jazz in cross-over met rock, elektronica en klassiek. Steiger zoekt steeds naar evenwicht in creativiteit en inventiviteit, in elektronisch en akoestisch. Moderne composities wisselt het trio af met experiment en improvisatie.

Gilles Vandecaveye (toetsen) Kobe Boon (contrabas) Simon Raman (drums)
http://vi.be/steiger

Het trio van de Britse pianist Neil Cowley is een jazzhype uit het Verenigd Koninkrijk. Het trio speelt scherp, retestrak en pakt uit met catchy songs. Fris, modern, en ook voor niet-jazzliefhebbers perfect te behappen. Vandaar dat de muziek van Neil Cowley aan de overkant van het Kanaal vaak als jazz voor fans van Radiohead wordt gelabeld.
Frontman Neil Cowley (°1972) was als kind al een begenadigd pianistje. Voor hij later zijn eigen trio oprichtte, was hij gegeerd toetsenist van menig bekende act uit de Britse pop, soul en funk; zoals Brand New Heavies, Gabrielle, The Pasadenas, Zero 7. Ook de keyboard klanken op het debuutalbum 19 van Adele zijn van Cowley’s hand. Toen hij in 2006 dan het Neil Cowley Trio formeerde, was het al snel helemaal raak. Het debuutalbum van het trio, Displaced, werd in 2007 door de BBC uitgeroepen tot Jazz Award Album Of The Year. Displace blies ontegensprekelijk de nodige frisse wind door de toenmalige Britse jazzscene. De band stond op de grootste festivals. In eigen land op Glastonbury, in Zwitserland op het legendarische Montreux Jazz Festival. Die show is trouwens in 2013 vereeuwigd op de cd Live at Montreux. Hun meeste recente en 6de album Spacebound Apes dateert van najaar 2016.

Neil Cowley (piano) Rex Horan (contrabas) Evan Jenkins (drums)
www.neilcowleytrio.com

Suggesties

Eerstvolgende events

Ondersteuning